Vieux Château Certan

Vieux Château Certan

Vieux Château Certanin nimi tuskin kaipaa selittelyä. Talo sijaitsee Pomerolin tasangolla aivan Certan de May, Petrusin, Lafleurin ja samalle suvulle kuuluvan Le Pinin läheisyydessä. Viinitalon perusti skotlantilaislähtöinen Jean Demay de Certan jo vuonna 1745, minkä jälkeen talon maine on kiirinyt Bordeauxsta laajasti koko maailmalle ja sen monisatavuotinen historia on vahva kuin viinitilan keskiössä olevan kivitalon tukijalka. 1700-luvulla Demayt tunnettiin viinikauppiaina, jotka muiden viinien ohessa möivät tilallaan tuotettuja viinejä Sertanin nimen alla. Tällöin tilan tarhat kattoivat huomattavasti nykyisiä köynnösrivejä laajemman alueen. Nykyisistä 14 hehtaarista suurin osa ympäröi itse tiluksia tehden VCC:stä yhden Bordeaux’n oikean rannan suurimmista yhtenäisimmän viinitarha-alueen omistavista tuottajista.

Tarhoilla kasvaa 65% Merlota, 30% Cabernet Francia ja 5% Cabernet Sauvignonia. Keskimäärin tarhojen köynnökset ovat 50-vuotiaita, joskin yksi tilan Merlot-palstoista on istutettu jo vuonna 1932 tehden siitä yhden Pomerolin vanhimmista tarhoista. Ykkösviinin valmistukseen käytettävät rypäleet ovat peräisin vähintään 20-vuotiaista köynnöksistä. Tarha-alueet voidaan jakaa maaperiensä puolesta kolmeen osaan: 30% tarhoista kasvaa syvässä savimaassa siinä missä 70% tarhoista kasvaa soraisessa savimaassa tai karussa soramaassa. Tarhat voidaan jakaa kaikenkaikkiaan 23 erilliseen palstaan, jotka myös vinifioidaan pääsääntöisesti erillään. Bordeaux’lle tyypillisesti Merlot kasvaa savessa, Cabernet Franc saven ja soramaan alueilla, ja Cabernet Sauvignon puhtaalla soralla. Pintamaan alapuolisessa savikerrostumassa on runsaasti rautaa, mikä yhdessä kaikkien kolmen maaperätyypin ja eri rypäleiden myötä tuottaa talon viineihin monimuotoisuutta ja kuuluisaa Vieux Château Certanin taikaa! Vaikka Bordeaux’n korkeuserot tuskin viininystäviä huimaavat, korkeimmillaan tarhat ulottuvat tasanteen keskiosan läheisyydessä 37,5 metrin korkeudelle.

Ranskan vallankumouksen jälkeen ja usean kaupanteon yhteydessä tilukset jaettiin useampaan otteeseen, minkä myötä muun muassa Certan de May ja moni muu Certan-nimeä käyttävä viinitila aikanaan syntyivät. Vuonna 1924 Vieux Château Certanin historiassa kääntyi uusi lehti, kun tila myytiin belgialaislähtöiselle Georges Thienpontille, joka Pomerolin lisäksi omisti maata jo Saint-Émilionista, salkussaan muun muassa Château Troplong-Mondot. Vieux Château Certan tuntui Georgesille kuitenkin erityiseltä, ja hän halusi tietää, miten menestyvä viini oli aikansa viinimarkkinoilla. Selvitystyönsä helpottamiseksi Georges päätti pakata pullonsa pinkein kapselein, jotka erottuivat helposti muista viineistä keräilijöiden kellareissa. Kapselin väri määrittyi pariisilaisten suunnittelijoiden suosiman trendisävyn mukaan, joka teki pullon ulkoasusta entistäkin houkuttelevan. 1930-luvun laman ja peräkkäisten huonojen vuosien johdosta viiniä ei vuosina 1931-1933 valmistettu lainkaan, minkä aiheuttaman kiristyneen talouden vuoksi Château Troplong-Mondot jouduttiin myymään. Tämä oli kuitenkin VCC:n pelastus, ja viinin legendaarisiksi vuosikerroiksi voidaankin laskea niin vuosikerrat 1945, 1947, 1948, 1949 kuin myös 1950.

Georgesin menehdyttyä vuonna 1962 hänen perheensä otti vastuun tilan toiminnasta, ja vuosikerrasta 1986 alkaen Alexandre Thienpont on tunnettu tilan keulakuvana, tänä päivänä lisääntyvissä määrin poikansa Guillaumen kanssa. Georgesin alkuperäinen päätös myydä viiniä vain oman kauppiashuoneensa kautta rajoitti VCC:n suosiota vielä 1980-luvulle saakka, kunnes sen myynti vapautettiin myös muille Bordeaux’n kauppiaille ja sitä alettiin myydä en primeurina. Tämän jälkeen viinin suosio on vuosi vuodelta kirkastunut, ja tänä päivänä se tunnetaan Pomerolin viinien ehdottomana helmenä.

Alexandren aikana koko kellari- ja valmistustilat on modernisoitu kahteen kertaan, ensin vuonna 1988 ja sen jälkeen vuonna 2003. Tilan kakkosviini La Gravette de Certan on sekin Alexandren inspiraation tulos. Hän alkoi tehdä green harvestia eli karsia kypsyvien rypäleterttujen määrää, myöhäisti sadonkorjuuta sallien rypäleiden saavuttaa aiempaa paremman kypsyyden, sekä asetti satomäärien rajoittamisen tarhatyöskentelynsä ydinajatukseksi. Köynnösten istutustiheyttä on tiivistetty aiemmasta 5500 köynnöksestä 6600 köynnökseen per hehtaari. Tarhoilla noudatetaan kestävän kehityksen oppeja ja sadonkorjuussa äärimmäisen tarkkapiirteistä työskentelyä köynnösten satoisuutta mittaavan infrapunateknologian avulla. Jokaisen palstan viini käy erillään lämpökontrolloiduissa astioissa. Vanhimpien köynnösten rypäleet ja näin ollen 2/3 viinistä vinifioidaan vanhoissa 80-120hl kokoisissa tammitynnyreissä ja loput terästankeissa. Merlot saa käydä malolaktisen käymisen tynnyreissä siinä missä Cabernet Franc käy terästankeissa. Noin 70% ykkösviinin kypsytykseen käytettävistä tammitynnyreistä on uusia, ja viini kypsyy vuosikerrasta riippuen noin 20 kuukauden ajan ennen kuin se stabiloidaan ja pullotetaan.

Kun Alexandre aikanaan päättää siirtyä sivuun tilan operatiivisesta johdosta, tulee tila olemaan varsin taitavissa käsissä Guillaumen kanssa, joka on vuosien ajan auttanut isäänsä tilan viinintuotannossa, sekä hankkinut kokemusta myös osallistumalla useisiin muihin viiniprojekteihin Bordeaux’n alueella.

Tilan ykkösviiniä tehdään noin 48 000-60 000 pulloa vuosittain.

http://www.vieuxchateaucertan.com/en/home.html


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin