Le Pin

Le Pin

Harva tietää, että Le Pinin ensimmäinen vuosikerta valmistettiin vain reilu 40 vuotta sitten, vuonna 1979. Siinä missä Bordeaux’n vasemman rannan kuuluisimpien talojen historia kattaa reilusti toistasataa vuotta, on tästä oikean rannan ehdottomasta ykköstilasta tullut nopeasti monen viininrakastajan yksisarvinen. Vain 2,7 hehtaarin kokoinen tila keskittyy sataprosenttisesti Merlot-rypäleeseen, jota se tuottaa vuosittain vain muutamia tuhansia pulloja.

Vuodesta 1924 alkaen nykyiset viinitarhat olivat Loubien perheen omistuksessa, mutta vuoteen 1978 saakka rypäleet myytiin ja sekoitettiin muiden Pomerolin viinien kanssa. Alkuun ajateltiin, että tilan tarhojen tuottamat rypäleet käytettäisiin Vieux Château Certanin valmistukseen, mutta maasta pyydetyn huomattavan korkean hinnan vuoksi ajatuksesta luovuttiin nopeasti. VCC:ia pyörittävän Alexandre Thienpontin isä Leon puhui Jacques Thienpontin ostamaan kahden hehtaarin tarhat huimaan 1 miljoonan frangin hintaan. Viinitilan rakennus oli oston aikana erittäin huonossa kunnossa. Sitä ei oltu käytetty viininvalmistukseen, vaan se oli lähinnä vaja, jossa oli säilytetty maataloustarvikkeita. Niinpä Alexandre muutti pieneen taloon tilan yhteyteen, ja alkoi kunnostaa paikkoja. Jacques Thienpont päätti investoida pieneen 50 hehtolitran kokoiseen terästankkiin, ja näin sai alkunsa yksi maailman kuuluisimmista viineistä.

Tiluksilla kasvavasta yksinäisestä mäntypuusta nimensä saaneen Le Pinin ensimmäinen vuosikerta valmistui pienessä betonisessa viinimössä ja viini kypsyi Vieux Château Certanin vanhoissa tynnyreissä. Koska tuotanto oli jo alkujaan minimaalisen pientä, ei juuri muuta tarvittu. Yhä tänä päivänä Le Pinin kellari koostuu vain parista tynnyririvistä, jotka tosin uusitaan vuosittain viinin kypsyessä niissä 18-22 kuukauden ajan. Viinin ensimmäinen vuosikerta myytiin vain 100 frangin pullohintaan, mikä oli paljon vähemmän kuin pullo Vieux Château Certania. Jälkeenpäin ajateltuna on vaikea uskoa, miten hankala viinille oli löytää ostajia. Tuotanto oli toki erittäin vähäistä, sillä puolet tarhoista oli uudelleenistutettu ja köynnökset liian nuoria tuottamaan laadukkaita rypäleitä. Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 1982, kun François Thienpont esitteli viinin Robert Parkerille Yhdysvalloissa, ja loppu on historiaa.

Vuosina 1984-1984 Jacquesin onnistui kasvattaa alkuperäisiä tarhoja 0,6 hehtaarin verran hankkimalla haltuunsa muun muassa maatilkun, missä oli ennen viljelty vihanneksia. Tänä päivänä Alexandre vastaa Le Pinin tarhoista Vieux Château Certanin tarhojen ohella. Köynnösten satoisuutta rajoitetaan ankaralla leikkuulla ja terttujen harvennuksella, tuholaisaineita käytetään minimaalisesti, tarhoja ei lannoiteta, ja lehtiä riivitään runsaasti ennen sadonkorjuuta. Tarhat sijaitsevat Pomerolin tasangon keskellä suunnaten etelään ja tilaa jakavaan pieneen jokeen. Pintamaassa on runsaasti pikkukiviä siinä missä pohjamaa koostuu rautapitoisesta kalkkikivestä, sorasta ja hiekasta. Viininvalmistuksesta vastaa Jacques Thienpont.


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin