Ferraton Père & Fils
Jean Orëns Ferraton, viininviljelijän poika ja viininviljelijä itsekin perusti Ferraton Père et Filsin vuonna 1946 vaatimattomasti ostaen 0,3 hehtaarin kokoisen viinitarhan Hermitagesta ja istuttaen sinne köynnöksiä. Näistä Les Diogniersin palstalla kasvavista köynnöksistä tuotettaan yhä tilan Hermitagea. Isänsä jalanjäljissä intohimon viineihin perinyt Michel päätti 1960-luvulla laajentaa isänsä bisnestä, ja hankki kotitilalleen lisää tarhoja muun muassa ottamalla haltuunsa De Boissieun tilan. Vuonna 1998 tarhoja alettiin hoitaa ensin luonnonmukaisin, ja myöhemmin biodynaamisin menetelmin. Vuodesta 2000 alkaen kaikkia tilan omia tarhoja on hoidettu biodynaamisin menetelmin, ja viinitilan lähtökohtana on kunnioittaa maata ja luontoa kokonaisuudessaan. Tukea konversioon ja uusien toimintatapojen sisäistämiseen Ferratonit saivat läheiseltä perhetutultaan, Michel Chapoutierilta. Yhteistyön tuloksena tilan Selections Parcellaires -viinit tehdään biodynaamisin menetelmin. Chapoutierin kanssa solmittu yhteistyösopimus säilytti Ferratonin tilan itsenäisenä, mutta vahvasti Chapoutierin ammattitaidon ja vankan aseman tukemana.
Aiemmin Chapoutierilla työskennellyt Michelin poika Samuel Ferraton vastasi pitkään tilan toiminnasta, mutta päädyttyään pyörätuoliin vuonna 2002 vakavan moottoripyöräonnettomuuden seurauksena, Samuel joutui vähentämään vetovastuutaan tilan pyörittämisestä. Michelin ollessa jo liian vanha huolehtimaan tilasta itsekseen päätyi se lopulta Chapoutierin haltuun vuonna 2006. Ferratonin tarhoista ja viinintuotannosta vastaa kuitenkin edelleen tilan oma, itsenäinen tiimi, ja vuodesta 2005 alkaen pääviinintekijänä on toiminut Damien Brisset. Hänen myötään tammen käyttö tilan viinien kypsytyksessä on vähentynyt ja viineistä on tullut aiempaa hienostuneempia.
Tilalla on 3,6 hehtaaria tarhoja Hermitagessa, 9,5 hehtaaria Crozes-Hermitagessa, 9 hehtaaria Saint-Josephissa ja 4 hehtaaria Châteauneuf-du-Papessa. Näiden lisäksi Ferraton toimii négociantina ostaen rypäleitä muilta paikallisilta viljelijöiltä ja vuokraa tarhoja Côte-Rôtien, Condrieun, Cornas’n, Châteauneuf-du-Papen, Côtes du Rhônen, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieun sekä Tavel’n alueilta. Tila sijaitsee Tain l’Hermitagessa aivan Rhône-joen rannalla. Tila jatkaa edelleen kehittymistään ja monipuolistumistaan. Vuonna 2011 Ferraton julkaisi eri palstojen ominaispiirteitä esittelevän lieux-dits-sarjan, kun taas tilan Tradition-sarja kattaa Rhônen eri ala-alueilta peräisin olevat klassikkoviinit. Vuoden 2017 aikana Ferraton istutti 15 hehtaaria uusia tarhoja Saint-Pérayn, Saint-Josephin ja Crozes-Hermitagen alueille, ja vuonna 2018 valmistuivat uudet tuotantotilat sekä ravintola aivan Rhône-joen rannalle. Vuodesta 2020 alkaen tilalla on ollut omistuksessaan jopa 25 hehtaaria biodynaamisesti viljeltyjä tarhoja, jotka sijaitsevat 200-400 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella.
Kaikki viininvalmistuksessa käytettävät rypäleet erotetaan rangoistaan, ja alkoholikäyminen tapahtuu lämpökontrolloiduissa, pinnoittamattomissa sementtitankeissa, joita löytyy eri kokoisina kunkin palstan satomäärien tarpeet huomioiden. Punaviinien malolaktinen käyminen tapahtuu tammitynnyreissä, jotta tammen aromit ja struktuuri integroituvat viiniin paremmin. Tilan kellareista löytyy sekä perinteisiä 225-litraisia että 600-litraisia alueelle tyypillisiä demi muid -tynnyreitä. Vain 10% tynnyreistä on uusia.
Tilan vuosituotanto on noin 700 000 pulloa.