Trus
Maa, tammi, rypäle ja aurinko, eli tierra, roble, uva y sol. Siinä kiteytettynä Bodegas Trusin, vuonna 1999 Ribera del Dueroon perustetun viinitilan filosofia. Viinitilan ajatuksena on tuottaa tyypillisiä Ribera del Dueron viinejä, mutta totuttua raikkaammalla ja puhtaasti terroiriaan ilmentävällä tyylillä. Trusin viineissä Tinto Fino eli Tempranillo tuo esiin kunkin vuoden ilmastolliset olosuhteet ja yksilölliset tarhat ja niiden tarpeiden mukaan mallinnetut toimenpiteet tuottavat kompleksisia viinejä, jotka kestävät vuosien kypsytystä kellarissa.
Piñel de Abajon pienessä kylässä Campo de Peñafielin sydämessä sijaitseva viinitila oli alku perheyritys Palacios Vinos de Fincalle, johon kuuluvat nyt myös Nivarius ja Proelio Riojassa. Valladolidin provinssissa sijaitsevan Trusin tarha-alueet sijoittuvat ympäri Ribera del Dueron aluetta, ja niitä löytyy niin Moradillosta, Roasta, Peñarandasta kuin Baños de Valdearadosista. Kuten muilla Palacios Vinos de Fincan tiloilla, myös Trusilla keskitytään tarhojen mikroterroirin analysoimiseen yhdessä chileläisen maaperäkonsultti Pedro Parran kanssa. Ribera del Duerossa tarhojen korkea sijainti merenpintaan nähden on tärkein elementti rypäleiden ja niistä valmistettujen viinien tasapainoisen rakenteen ja kypsyyden saavuttamiseksi. Trusin tarhoilla katsotaan tulevaisuuteen ja ilmaston lämpenemisen vuoksi monet tarhat sijaitsevatkin tällä hetkellä äärirajoilla, missä rypäleet pystyvät juuri ja juuri kypsymään. Auringonsäteiden intensiivisyys rinteillä varmistaa, että rypäleissä on runsaasti hedelmäisyyttä.
Tilalla on hallussaan 140 hehtaarin verran tarhoja, sekä lisäksi 40 hehtaarin verran yksittäisiä tarhoja, joita vaalivat tilan sopimusviljelijät. Tarhojen istutustiheys on noin 3300 köynnöstä per hehtaari. Rypäleet valikoidaan kerättäessä jo tarhoilla, mutta myös niiden saapuessa viinitilalle jokainen terttu käydään läpi. Rankojen poiston jälkeen viinit käytetään 25 000 -litraisissa ranskalaisissa tammastioissa hitaasti 10-15 päivän ajan hellän maseraation kestäessä pitkään. Käymislämpötila pidetään noin 25°C rypäleiden luontaisen hedelmäisyyden ja raikkauden säilyttämiseksi. Viinit kypsytetään uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä eikä niitä suodateta ennen pullotusta.
Tilan vuosituotanto on noin 1 000 000 pulloa.