Torbreck

Torbreck

Moni kenties ajattelee, että klassikoita syntyy vain Euroopassa. Mutta niin myös moni taannoin ajatteli maapallon olevan litteä. Viinimaailmasta puhuttaessa maantieteelliset rajat eivät määritä kulttuurieroja, sillä kautta aikain uteliaat viininviljelijät ovat matkanneet kotoaan vieraille maille tutustuakseen tuntemattomiin alueisiin, ammentaakseen uudenlaista oppia, ja samalla myös jättääkseen oman jälkensä maailmaan. Näin on käynyt myös Australiassa, minne Euroopasta on tehty matkoja vuosisatojen ajan. Muun kulttuurin ohella eurooppalaiset matkaajat ovat vieneet maahan myös viiniköynnöksiä ja niin myös Etelä-Australiassa sijaitsevassa Barossan laaksossa on viiniä viljelty jo lähes 200 vuoden ajan.

Barossan alueella vallitsee lempeän välimerellinen ilmasto, minkä myötä kesät ovat kuumia ja kuivia ja sadepilvet esiintyvät pääasiassa talvisin. Ilmasto-olosuhteet ovat ihanteelliset lämpöä ja aurinkoa rakastaville rypälelajikkeille, ja niinpä alueella viljelläänkin runsaasti Etelä-Rhônesta tuttuja lajikkeita Shiraz’ta, Grenachea ja Mourvèdrea.

Barossan laaksossa sijaitsevan Torbreckin ideologian kulmakivenä ovat alueen perinteiset lajikkeet ja niiden kunnioittaminen huolellisen tarhatyöskentelyn ja minimaalisen intervention avulla. Näitä kahta periaatetta noudattaen talo luo vuosikerta toisensa jälkeen runsaita ja elegantteja, pitkäikäisiä viinejä, joita viininharrastajat, -rakastajat, -keräilijät ja sommelierit haalivat niin omiin kellareihinsa kuin ravintoloidensa viinilistoille. Useiden sukupolvien tarhoilla tekemä työ näyttäytyy viineissä alkuperälleen uskollisena tyylikkyytenä ja tunnistettavuutena. Barossassa tehdään maailman todellisia viiniklassikoita!

Torbreckin viinitilan perustivat vuonna 1994 David ja Christine Powell ja lyhyessä ajassa se valittiin maailman 100 parhaimman viinintuottajan listalle. Nimensä tila saa skotlantilaisesta metsästä, jossa David aikanaan työskenteli metsurina. Myös monet tilan viinien nimistä viittaa metsänhoitoon. Ennen oman tilansa perustamista David hankki kannuksiaan työskennellen yhtälailla kuuluisan Barossa Valleyn tuottajan Rockfordin leivissä. Löydettyään pienen tarhapläntin vanhoja ilman kastelujärjestelmiä kasvavia köynnöksiä ajatus omasta tuotannosta alkoi muotoutua Davidin mielessä. Resurssien puutteesta johtuen hän alkoi hoitaa tarhaa omien periaatteidensa mukaisesti, mutta saaden palkkionsa vasta rypäleiden myymisen jälkeen. Tällä tavoin Torbreck sai haltuunsa rypäleitä hienoilta tarhoilta joutumatta etsimään lainaa myöntäviä pankkeja hankkiakseen omistusmaita.

Vuonna 1995 julkaistu tänä päivänä kulttimaineessa oleva RunRig oli tilan ensimmäinen viini, ja nousi äärimmäisen nopeasti, vasta toisen vuosikertansa 1996 myötä kansainväliseen tietoisuuteen. Valitettavasti avioerosta alkunsa saaneiden henkilökohtaisten taloudellisten kriisien ja jokseenkin turbulenttien erimielisyyksien myötä Powell lopulta jätti perustamansa viinitilan vuonna 2013, ja vuodesta 2008 tilan osaomistajana toiminut Peter Kight otti tilan haltuun itselleen. Samana vuonna valmistui myös tilan viinimö ja vajaat kymmenen vuotta myöhemmin tilalle rakennettiin myös vieraiden vastaanottoon sopivat kellari- ja tastinghuoneet.

Tilan tuotannosta 90% keskittyy punaviineihin. Tilan 119 hehtaaria kattavista tarhoista 23 hehtaaria viljellään kastelujärjestelmiä käyttämättä, sateisempina vuosina jopa isompi osa. Tarvittava kastelu tehdään öisin, jolloin vettä haihtuu mahdollisimman vähän. Kaikki rypäleet poimitaan käsin köynnöksistä, joista 21 hehtaaria on jopa 80-165-vuotiaita. Yli puolet tilan rypäletarpeista saadaan omilta tarhoilta, joita ovat The Hillside Vineyard, The Descendant Vineyard, The Laird Vineyard, Daylight Chamber Vineyard ja Keller Vineyard. Tämän lisäksi tila työskentelee 60 viininviljelijäperheen kanssa, joista osa viljelee tarhojaan jo 5. tai 6. sukupolvessa. Ihanteellisen ilmaston vuoksi rypäleet ovat pääsääntöisesti terveitä, mutta tarvittaessa 3-4 kertaa vuodessa sienitauteja vastaan tehtäviin ruiskutuksiin käytetään orgaanisesti hyväksyttyjä aineita. Viiniköynnösten elinvoimaisuudesta ja terveydestä huolehditaan käsintehtävän leikkuun ja harventamisen avulla. Pääosa viinitilan energiantarpeesta saadaan aurinkopaneeleista. Torbreck on Sustainable Winegrowing Australian jäsen.

Tilan pääviinintekijänä ja general managerina on vuodesta 2017 alkaen työskennellyt kokkolalaisverellä vahvistettu Ian Hongell. Aiemmin Ian toimi Peter Lehmannin viinintekijänä, ja seurasi työpaikanvaihdoksessaan kaksi vuotta aiemmin Torbreckin viinitarhoista vastaamaan siirtyneen Nigel Blieschken jalanjäljissä. Ianin myötä Torbreckin viineistä on tullut entistä hienostuneempia ja tarkkapiirteisempiä, muun muassa lisäämällä kellarin lämpökontrollikapasiteettia ja panostamalla hienovaraisempiin tynnyreihin. Nigel taas palkittiin juuri vastuullisesta työstään tarhojen biodiversiteetin hyvinvoinnin varmistamisesta. Valikoimissa on kaikkiaan 22 eri viiniä. Klassikoita syntyy siis paitsi ympäri maailman, myös suomalaisten käsissä.

Tilan vuosituotanto on noin 840 000 pulloa. Tuottajalla on Sustainable Winegrowing Australia -sertifikaatti.

Lue lisää!


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin