Tenuta delle Terre Nere

Tenuta delle Terre Nere

Sisilialaisen Tenuta delle Terre Neren, eli ”Mustien Maiden Tilan”, Marco di Grazia on työskennellyt huippuviinien kanssa lähes koko ikänsä ja on paitsi viinintekijä, myös viinikauppias. 1990-luvulla Marco di Grazia työskenteli Barolon kanssa vaikuttaen merkittävästi alueen nousuun maailmanmaineeseen. Kun Marco 2000-luvun alkupuolella kierteli ympäri Sisiliaa, hän ihastui ensisilmäyksellä tuliperäiseen Etnan alueeseen, sen ainutlaatuiseen terroiriin, sekä intohimoisiin viljelijöihin, jotka väsymättä ovat tehneet töitä alueen alkuperäislajikkeiden kimpussa. Hän näki alueessa uuden Burgundin, joskin Pinot Noirin sijaan alueella vaalitaan valtavirralle tuntemattomampia rypälelajikkeita, kuten Nerello Mascalesea, Nerello Cappuccioa, Carricantea ja Minellaa. 

Tenuta delle Terre Neren tilukset sijaitsevat Etnan pohjoispuolen rinteillä, Solicchiatan kylän ja Randazzon kaupungin välisellä alueella. Pohjoisen Etnan ilmasto poikkeaa huomattavasti muusta Sisiliasta: kuumat ja kuivat kesät sekä kostean kylmät talvet muistuttavat pikemminkin Pohjois-Italian ilmastosta. Tulivuoren sademäärät ovat viisinkertaiset muuhun Sisiliaan verrattuna, minkä vuoksi erityisesti Etnan länsipuolinen rinne on alueena mahdoton viininviljelylle. Viinitilan tarhat sijaitsevat harvinaisen korkealla, noin 600-1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Olosuhteet merkittävine lämpötilavaihteluineen ovat mitä otollisimmat viininviljelylle: vaikka aurinko porottaa päivisin, yöt ovat viileitä. Lisäksi Välimereltä puhaltavat lempeät tuulet laskevat kesäiltojen lämpötiloja tuntuvasti. Alueen mineraalipitoinen maaperä koostuu monenlaisista vulkaanisista maa-aineksista, kuten basalttikivestä, tuhkasta ja vulkaanisesta hiekasta. Ympäristötekijöiden ja taitavan viininvalmistuksen tuloksena syntyy harvinaisen hienostuneita ja monimuotoisia viinejä, joten vertaus Burgundiin on ymmärrettävä.

Kuten useilla laatuviinialueilla, myös Etnalla on käytössään cru-luokitukset. Tenuta delle Terre Neren tilukset kattavat 50 hehtaaria jakautuen 39 eri palstaan seitsemällä eri crulla, eli saman terroirin jakavalla rajatulla alueella. Nämä crut ovat Calderara Sottana, Santo Spirito, Guardiola, Moganazzi, San Lorenzo, Feudo di Mezzo ja Bocca d'Orzo. Kullakin crulla on oma identiteettinsä ja Tenuta delle Terre Nere on yksi ensimmäisistä tuottajista, joka todenteolla alkoi panostaa kunkin crun ominaispiirteiden vaalimiseen. Vuonna 2012 Italian maatalousministeriö virallisti näiden ala-alueiden jaottelun. Köynnöspalstoiltaan Marco de Grazia tekee 50 eri vinifikaatiota Nerello Mascalesesta ja 20 Carricantesta.

Tenuta delle Terre Nere työskentelee tarhoillaan luontoa vaalien. Tilan varsinainen toiminta aloitettiin vuonna 2002. Tilan erikoisuutena on varttamattomista köynnöksistä tehty Prephylloxera Etna Rosso, jonka köynnökset ovat 100-140-vuotiaita. Ennen viinikirvan Euroopan valloitusta istutetuista köynnöksistä saadaan äärimmäisen elegantti, moniulotteinen ja pitkän ikääntymispotentiaalin viini. Marco de Grazian ideologiaan ei kuulu tuoda viineihinsä mitään itsestään, vaan kannustaa tarhojaan tuottamaan rypäleitä, jotka viiniksi käytyään ilmentävät alkuperäänsä. Hänen mukaansa viiniä ei myöskään tehdä parhaista mahdollisista rypäleistä, vaan pikemminkin rypäleiden parhaista puolista, joiden määrääminä viinintekijä tekee valintoja viininvalmistuksen aikana.

Tilan rakennusten katolle on juuri asennettu aurinkopaneeleita, jotta tilan energiantuotannosta saadaan mahdollisimman omavaraista. Tila valittiin myös Wine & Spirits Magazinen Top 100 Wineries of 2022 -listalle. Tilan kokonaisvuosituotanto on noin 260 000 pulloa. Tuottajalla on luomusertifikaatti.

Lue lisää!


Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin