Rijckaert
Rijckaertin tilan tarinassa yhdistyvät belgialaisen miehen rakkaus Burgundiin sekä Juran alueella kasvaneen miehen rakkaus luontoon. Meidän mielissämme yhdistelmä on mitä onnistunein, ja näin ollen valikoimistamme löytyy Rijckaertin viinejä molemmilta alueilta!
Jean Rijckaert perusti nimeään kantavan viinitilan vuonna 1998 Mâconnais'n alueella. Aiemmin Jean oli tullut tunnetuksi Maison Vergetin mikronégociant-bisneksestä, jonka hän oli perustanut yhdessä kuuluisan viinintekijän Jean-Marie Guffensin kanssa asututtuaan Mâconnais'n alueelle vuonna 1990. Muutaman vuoden kuluttua Jean päätti kuitenkin ostaa Mâconnais'n alueelta 4 hehtaarin verran omia viinitarhoja ja alkoi tuottaa viinejä rakastamastaan Chardonnay-rypäleestä. Tilan Burgundin tarhat sijaitsevat Viré-Clessén, Mâcon-Lugnyn, Mâcon-Montbelletin sekä Saint-Véranin alueilla. Jean oli kuitenkin myös Juran viinien suuri ystävä ja vakuuttunut alueen laatupotentiaalista, joten vielä ennen vuosituhanteen vaihdetta hän hankki itselleen 5 hehtaarin verran tarhoja Arbois'n ja Côtes de Juran alueilta. Tila tuottaakin tänä päivänä viinejä molemmissa lokaatioissa omilla tiluksillaan, jotta viininvalmistus tapahtuu mahdollisimman lähellä viiniköynnöksiä. Omien 9 hehtaarin tarhojen lisäksi tila myös ostaa rypäleitä muilta paikallisilta viljelijöiltä. Rypäleiden sadonkorjuu, prosessointi, viininvalmistus ja pullotus tapahtuvat kuitenkin täysin tilan omin voimin, aivan kuten omistetuilta tarhoilta olevien rypäleiden kohdalla.
Viinitilojen kellareissa viinit valmistetaan samoja periaatteita noudattaen: tarha kerrallaan ilman lisättyjä hiivoja tai entsyymejä. Viinit käyvät ja kypsyvät rauhassa tammitynnyreissä, joista pieni osa uusitaan vuosittain. Kypsymisen aikana sakkaa sekoitetaan rajoitetusti, jotta viinejä raikastava hapokkuus pääsee oikeuksiinsa. Vain pieni määrä rikkidioksidia suojaa viinejä ja mahdollistaa niiden suotuisan ikääntymispotentiaalin. Tarvittaessa viinit myös suodatetaan.
Vuonna 2013 Rijckaert alkoi pikkuhiljaa siirtää vastuuta tilan toiminnasta Montpellierissa syntyneelle ja Juran alueella kasvaneelle Florent Rouvelle, jonka rakkaus viinejä kohtaan oli syntynyt metsä- ja maatalousopintojen ohessa viinitarhoilla ja -tiloilla työskennellessä. Florent ja Jean olivat tavanneet Florentin enologiopintojen aikana Domaine des Poncétysilla, joka on Mâcon-Davayén ammattikorkeakoulun viinitila. Koska Rijckaertilla ei itsellään ollut perillisiä, valmistuttuaan enologiksi Florent alkoi todenteolla viedä Rijckaertin tilaa eteenpäin, ja hänen käsissään tilan sekä Burgundin että Juran alueen viineistä on tullut entistä ekspressiivisempiä. Pääasiassa työ kuitenkin tehdään tarhoilla, missä köynnösten omaa elinvoimaisuutta sekä immuniteettia sienitauteja vastaan vaalitaan biodiversiteettiä vahvistamalla ilman kemiallisia väliintuloja. Tarha-alueiden maaperää kynnetään ja vain kuparisulfaattia käytetään kasvipohjaisten lannoitteiden lisäksi. Tarhatyöskentelyn tavoitteena on vähentää eroosiota erityisesti jyrkillä tarhoilla, edesauttaa köynnösten juurakoiden pureutumista syvemmälle maaperään riittävän veden ja mineraalien saamiseksi, sekä edesauttaa vahvojen ja monipuolisten luonnollisten hiivakantojen elinvoimaisuutta, jotta kellarityöskentely pystytään toteuttamaan ilman viinintekijän liiallista väliintuloa. Tarhat ovat konversiossa luonnonmukaiseen tuotantoon jo toista vuotta.
Rijckaert haluaa tehdä viinejä, joista kaikki voivat nauttia. Näin ollen tila haluaa tuottaa viinejä jotka ovat dynaamisia, raikkaita, arkeen juhlan tuntua tuovia sekä jaettavaksi sopivia. Rijckaertilla ei myöskään uskota dogmaattisuuteen ruoan ja viinin yhdistämisessä, sillä heidän mielestään jokaisen tulisi voida nauttia viinejä omia preferenssejään seuraten. Tähän on meidänkin helppo samaistua!
Tilan omilta tarhoilta tulevat viinit ovat etiketeiltään vihreitä, ja ostorypäleistä tehdyt viinit ruskeita. Tilan kokonaisvuosituotanto on noin 120 000 pulloa.