Loimer
Itävaltalaisen Fred Loimerin innostus viinintuotantoon syttyi jo lapsena, sillä hänen vanhemmillaan oli 7 hehtaarin kokoinen viinitila Langenloisissa. Fred ei missään vaiheessa ajatellut itselleen muunlaista tulevaisuutta, kuin jatkaa vanhempiensa viitoittamalla tiellä. Millaisen matkan tämä 60-vuotias viinintekijä onkaan tehnyt! Tänä päivänä myös yhtenä maan parhaimmista kuohuviinintuottajista tunnettu Fred on maan pioneereja biodynaamisessa viininviljelyssä, minkä hän aloitti jo vuonna 2006. Fred tunnetaan myös upeista tarhagrünereistään ympäri maailman.
Fred Loimer on täydellisyyteen pyrkivä viinintuottaja, jonka 80 hehtaaria kattavat viinitilukset sijaitsevat pääosin Kamptalin Langenloisissa. Kamptalin ohella Loimerilla on myös muutaman hehtaarin verran viinitarhoja Wienin eteläpuolella, Thermenregionin Gumpoldskirchenissä. Kamptalin ilmasto on Itävallan mittapuulla lämmin ja kuiva, ja päivän sekä yön väliset lämpötilaerot ovat huomattavat. Alueen ainutlaatuinen terroir syntyi jääkaudella, jolloin alueen maisema muokkaantui olennaisesti liikkuvan jään kuljettaessa maa-ainesta. Tämän seurauksena tarhoilta on löydettävissä erilaisten maaperätyyppien tilkkutäkki kalkkipitoisesta kiviaineksesta peruskiveen ja hiekkapitoiseen lössiin, joskin suurimmalla osalla tarhoista vallitsee gneissi.
Viininvalmistuksen kannalta maaperän moninaisuus on etu, sillä eri rypälelajikkeet viihtyvät erilaisissa maaperissä. Tämä mahdollistaa myös Loimerilla useiden eri rypälelajikkeiden tuotannon. Kolme neljäsosaa Loimerin palstoista on omistettu Grüner Veltlinerille ja Rieslingille. Näiden lisäksi tarhoilla kasvaa Pinot Noiria, Zweigeltia, Muskatelleria, Tramineria, Pinot Blancia, Rotgipfleria, Chardonnayta ja Pinot Gristä.
Gumpoldskirchenin terroir on täysin erilainen kuin Kamptalin: alueen ilmastoa verrataan usein Burgundiin ja Gumpoldskircheniä pidetään otollisena paikallisten lajikkeiden, Zierfandlerin, Rotgipflerin ja St Laurentin, joskin myös Pinot Noirin viljelyyn. Hiekka, savi ja sora dominoivat maaperää, Alppien vuoristo suojelee aluetta viileiltä pohjoistuulilta, ja leuto Pannonian ilmasto tuo lämmintä ilmaa alueelle.
Loimerin periaatteena on korkeimman mahdollisen laadun tavoittelu aikaa ja vaivaa säästämättä: pieninkin yksityiskohta on merkittävä kokonaisuuden kannalta. Loimer on persoonana mielenkiintoinen yhdistelmä perfektionistista pikkutarkkuutta ja intohimoista omistautumista. Vastuullisuus ei Loimerilla tarkoita vain luonnon kunnioittamista ja tuotannon ympäristövaikutusten minimoimista, vaan se ulottuu ympäristövastuullisuudesta myös sosiaaliseen ja taloudelliseen vastuullisuuteen. Loimer kuuluu itävaltalaisista ja saksalaisista tuottajista koostuvaan respekt-BIODYN-organisaatioon, jonka tavoitteena on ylittää luomusertifioidun tuotannon määrittelemät vastuullisuuden vaatimukset huolehtimalla myös työntekijöiden ja alueen eliöstön hyvinvoinnista.
Kaikki tilan viinit käyvät luonnollisten hiivakantojen avulla ja myös malolaktinen käyminen sallitaan kaikille viineille, sillä sen myötä viinit säilyvät hyvin vuosien kellaroinnin ajan. Vuonna 1962 perustetun Loimerin tilan viinit kypsyvät vaikuttavassa, yli 150-vuotiaassa kellarissa, jonka Fred hankki omistukseensa vanhalta Haindorfin linnalta vuonna 1998. Tilan kellarit sijaitsevat Langenloisin kylän reunamilla ja tarjoavat ihanteelliset olosuhteet laatuviinien säilyttämiseen ja kypsyttämiseen. Muinaisten kellarien päälle pystytettiin futuristinen rakennus, jonka minimalistinen arkkitehtuuri on linjassa Loimerin viinien kanssa vähäeleisellä tyylikkyydellään ja hienovaraisuudellaan.
Loimerin laajaan repertuaariin mahtuu kaikenlaisia viinityylejä. Tilan ensimmäiset kuohuviinit valmistettiin jo vuonna 1991 ja tänä päivänä kuohuviinit kattavat jopa 20% tilan tuotannosta. Tuottajalla on respekt-BIODYN ja Sustainable Austria -sertifikaatit.
Tilan vuosituotanto on noin 500 000 pulloa.