Le Grand Noir
Tiedättehän elämäntyylin casual chic, mistä ranskalaiset ovat kuuluisia? Miten huolettomalta ja rennolta, mutta niin kauniilta ja harkitulta he saavatkin elämänsä näyttämään. Miten maittavilta ja mutkattomilta, mutta jokaiseen tilanteeseen sopivilta ranskalaiset viinit maistuvatkaan. Tyyliseikat sikseen, mutta viinien laadulle ranskalaisilla on selityksensä: terroir.
Vuonna 2005 alkunsa saanut Le Grand Noir -viiniprojekti on kolmen ammatillisesti kunnianhimoisen ystävyksen luomus. Ranskalaiseen elämäntyyliin ja ruoka- ja viinikulttuuriin rakastunut kolmikko halusi luoda jotakin erityislaatuista mutta helposti lähestyttävää Ranskan vanhimmalla viinialueella, monimuotoisesta terroiristaan tunnetulla Languedoc-Roussillonin alueella. Viineihin toisinaan liitetty pompöösi elämäntyyli sai väistyä nautinnollisen, kulinaarisen ja kotoisan tieltä, kun arvostettuna enologina tunnettu Hugh Ryman, palkittuna viinikirjoittajana meriittejä kerännyt Robert Joseph, sekä lukuisia menestyksekkäitä etikettejä suunnitellut Kevin Shaw perustivat viinibrändinsä. Yhdessä useiden Minervois'n alueella työskentelevien viininviljelijäperheiden, omistautuneen tarha- ja kellaritiimin, sekä Celliers Jean d'Alibertin osuuskunnan kanssa yhteinen unelma oli mahdollista toteuttaa.
Vaikka monella Languedocin viljelijällä on tänä päivänä käytössään traktori ja muuta modernia kalustoa, on viininviljelys alueella kutakuinkin samanlaista kuin vuosisatojen ajan. Le Grand Noirin myötä lajikkeiden kasvupaikat ja viinien sekoitukset vastaavat kuitenkin nykyajan vaatimuksia, ja näin ollen projekti on onnistunut luomaan tyylejä ja makuja, jotka ovat vahvasti osa tämän päivän edistyksellistä viinintuotantoa ja täyttävät kuluttajien vaatimukset. Le Grand Noirin viineissä rypälelajikkeet linkitetään vahvasti niille suotuisiin kasvualueisiin, oli kyse sitten merenrantaan avautuvista laaksoista tai tuulisista ja jyrkistä rinteistä. Ikivanhat viininviljelysalueet Languedoc-Roussillonissa koostuvat tilkkutäkkimäisistä maaperistä, eri korkeuksille 50-300 metrin tasolle ulottuvista rinteistä, sekä näiden myötä syntyneistä mesoilmastoista. Runsas auringonpaiste yhdessä välimerellisen tuulen kanssa tuottaa rypäleitä, joissa yhdistyvät kypsä hedelmäisyys, tasapainoinen alkoholipitoisuus ja ryhdikäs rakenne. Rypälelajikekirjoon lukeutuvat niin Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Viognier kuin Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah, Grenache ja Pinot Noir, mutta kaikkia viinejä yhdistää niiden aitous lajikkeitaan ja aluettaan kohtaan. Yhtäkään viiniä ei maskeerata kellarissa liiallisella tammenkäytöllä eikä yhdessäkään viinissä ole yli 13,5% alkoholia. Alueen luontainen terroir on saatu kukoistamaan innovaatiolla ja ripauksella ranskalaista chiciä.
Le Grand Noir tunnetaan poikkeuksellisuudestaan ja kyvystään ajatella toisin - siksi brändi-ilmeenä tunnetaan musta lammas. Viinien sekoitteet ovatkin kieltämättä poikkeuksellisia: Caberneta ja Syrah'ta, Chardonnayta ja Viognieria. Perinteitä kyselemättä ja lainalaisuuksia kumartelematta nämä viinit on tehty ennen kaikkea nautittaviksi. Kaada siis lasiisi yhtä sarjan viineistä ja nauti se ruoan kanssa tai sellaisenaan. Kuin kotona Ranskassa.
Le Grand Noirin viinit ovat Haut Valeur Environnementale -sertifioituja ja vegaaniystävällisiä.