Koehler-Ruprecht

Koehler-Ruprecht

Koehler-Ruprecht on Pfalzin kenties perinteikkäin tila, jonka historia ulottuu 1700-luvulle. Tilan toiminnan keskiössä alkumetreiltä lähtien olleita klassisia metodeja vaalitaan edelleen: kaikki tilan viinit käyvät vanhoissa, jopa satavuotiaissa pfalzilaisissa 240-2400-litraisissa tammiastioissa, ja terästankkeja käytetään vain mehun asettumisessa. Kaikkea viininvalmistusta ohjaa minimaalisen intervention periaate, eikä kellareissa käytetä mitään ylimääräistä, kuten hiivoja, entsyymeitä, hiivan ravinteita saati sokeria. Kellarin ainoa sähköinen apuväline on lämmitin, jolla varmistetaan punaviinien malolaktinen käyminen. Muuten viinien annetaan käydä omalla tahdillaan, eikä fermentaatiota kontrolloida saati seurata tarkasti. Kaikki viinit myös kypsyvät sakan päällä 7-12 kuukauden ajan.

Koehler-Ruprechtin tilan perusti aikoinaan Ruprechtin perhe, joka muutaman vuosikymmenen jälkeen yhdisti voimansa Koehlereiden kanssa. Tänä päivänä tilan omistavat amerikkalaiset Sauvagen veljekset, joilla on hallussaan myös Burn Cottagen viinitila Uuden-Seelannin Central Otagossa. Vuodesta 2010 kellarimestarina toimivalla Dominik Sonalla on täysin sormensa pelissä tilan viinien huippulaadun saavuttamisessa. Vaikkei Dominik itse omista tilaa, hän saa tehdä viininsä omaa filosofiaansa noudattaen juuri niin kuin parhaaksi näkee tilan omistajien luottaessa hänen arviointikykyynsä sataprosenttisesti. Dominikin viininvalmistus ei seuraa minkäänlaisia reseptejä, joten herran aika menee pitkälti kellareissa kunkin viinin ominaispiirteitä kuunnellen ja niitä kunnioittaen.

Koehler-Ruprechtin viinipalstat kattavat 12 hehtaaria Pfalzin viinialueen pohjoisosan Kallstadtissa. Kaikki valkoiset rypäleet poimitaan käsin, ja vain sääolosuhteiden pakottamana osa Pinot Noir -rypäleistä saatetaan poimia koneellisesti. Rypäleitä poimii vuodesta riippuen 12-16 henkeä, joilla on sadonkorjuukokemusta tilalta jo 30 vuoden ajalta. Tarhat käydään läpi jopa viiteen kertaan ja rypäleet poimitaan niiden värin ja maun perusteella niin, että vain kypsimmät rypäleet korjataan talteen lopputerttujen jäädessä köynnöksiin vielä kypsymään. Haardt-vuoriston kupeessa, vanhojen kalkkikivilouhosten suojissa kasvavat vanhat viiniköynnökset imevät ravinteensa tuhansia vuosia sitten muodostuneiden kalkkikivikerrostumien läpi. Kerrostumien välisissä tasoissa on hiekkaa, lössiä, savea ja soraa. Koehler-Ruprechtin viinit ovat niittäneet kehuja siitä, miten hienosti ne ilmentävät vuosikertojaan. Satomäärät vaihtelevat vuosittain, mutta keskimäärin tila tuottaa noin 80 000 pulloa vuodessa. Vuonna 2019 satomäärät olivat keskiarvoltaan noin 55 hl/ha.

Yksi tilan tähdistä, Kallstadtin kylän Saumagen-tarha, on Saksan korkeimman laatuluokituksen Grosses Gewächs -palsta, jota pidetään Kallstadtin tai jopa Pfalzin parhaana viininviljelyalueena. Kallstadtin länsipuolella, sarjakuvamaisen symmetrisellä kukkulalla 120-150 metrin korkeudella sijaitsevan 40-hehtaarisen tarhan maaperä koostuu kalkkikivestä. Etelään ja kaakkoon laskeutuvaa rinnettä kansoittavat vanhat Riesling-köynnökset, jotka ovat suojassa pohjoisen ja lännen viileiltä tuulilta. Palstan nimi viittaa paikalliseen herkkuun saumageniin, eli sian vatsalaukkuun. Saumagenin tarhalla Koehler-Ruprecht tekee sadonkorjuun yleensä kolmessa eri osassa. Ensin poimitaan kellertävän vihreät rypäleet, seuraavana kirkkaamman keltaiset rypäleet, ja kolmantena meripihkan väriset rypäleet. Parhaimpina vuosina sadonkorjuita saattaa olla vielä 2 enemmän, jolloin viimeisenä poimitaan köynnöksissä kuivuneet rypäleet. Kaikki jalohomeiset rypäleet leikataan irti ja jätetään tarhoille. Lopulliset luokitukset viineille tehdään kuitenkin kellareissa, ja jos Auslesen kypsyydessä poimituista rypäleistä valmistettu viini ei makuprofiililtaan vastaa Auslesea, saatetaan viini luokitella Spätleseksi tai Kabinettiksi.

Suoraselkäisyyttä ei Koehler-Ruprechtilta puutu. Tila päätti hyvästellä VDP-järjestön 80-vuotisen jäsenyytensä jälkeen vuonna 2014, sillä he halusivat jatkaa kuivien Prädikat-luokiteltujen viinien valmistusta. VDP:n muuttuneet säännöt sallivat vain kuivien Grosses Gewächs -viinien valmistuksen Saumagenin palstalla, missä Koehler-Ruprecht oli tapansa mukaan tuottanut myös Kabinett-, Spätlese- ja Auslese-viinejä. VDP olisi sallinut näille viineille vain Qualitätswein-luokituksen, mikä sallii myös viinien chaptalisaation, eli sokerin lisäämisen alkoholiprosentin korottamiseksi. Chaptalisaatio on täysin vastakkainen Koehler-Ruprechtin ideologiaa ja toimintaperiaatteita kohtaan, eivätkä he halunneet kuulua järjestöön, joka sallii toiminnan. Koehler-Ruprecht ei seuraa myöskään orgaanisten tai biodynaamisten sertifikaattien sanelemia ohjeita tai säädöksiä, vaan hoitaa tarhojaan juuri niin kuin itse kokee parhaaksi niiden elinvoimaisuuden lisäämisen kannalta.

Tilan toinen tärkeimmistä palstoista on Kallstadtin alueen länsireunalla, aivan Haardt-vuoriston juurella sijaitseva Kallstadter Annaberg. Erste Lage -palsta Annabergin maaperä koostuu pääosin punaisesta hiekkakivestä, jota peittää kahden metrin hiekkakerrostuma. Sijainti 220 metrin korkeudessa ilmenee viineissä kiitettävänä hapokkuutena. Poikkeuksellisen palstasta tekee sitä reunustava seinämä, mikä on Pfalzissa harvinaista. Annabergin kokonaispinta-ala on 6 hehtaaria ja tästä 2/3-osaa on Koehler-Ruprechtin hallussa. Ainoastaan parhaat vuosikerrat saavat kantaa palstan nimeä etiketissään. Kehnommat vuosikerrat pullotetaan pelkistetysti Kallstadter-nimen alle. Näiden Koehler-Ruprechtin nimekkäimpien palstojen viinit ovat keränneet ylistyslauseita Robert Parkerista Gault Millauhun pitkälti kompleksisuutensa, ikääntymispotentiaalinsa ja terroir-edustavuutensa ansiosta. Tilan huippuviinit julkaistaan markkinoille vasta 4-6 vuoden ikäisinä.

https://www.koehler-ruprecht.com/

Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin