Grosset
Eteläisessä Australiassa sijaitseva Clare Valley tunnetaan tuntuvan hapokkaista ja sitruksisista Rieslingeistään. Kiitos korkealla maanpinnan yläpuolella sijaitsevien tarhojen, viinit ovat tarkkapiirteisiä ja huomattavan pitkäikäisiä. Clare Valleyssa sijaitsevan Grossetin perhetilan vajaa 50-vuotinen historia on vakiinnuttanut tilan aseman alueen ykköstuottajien joukossa, sillä samoin kuin tilan viinit, myös visio tilan suunnasta on tänä päivänä kristallinkirkas.
Grossetin tilalla valmistetaan käsityönä neljää Rieslingiä, jotka vuosien harkinnan ja asteittaisen työskentelytapojen muutoksen jälkeen tuotetaan tänä päivänä täysin orgaanisin ja biodynaamisin menetelmin. Myös muutamia muita lajikkeita kasvaa Mount Horrocksin liepeillä sijaitsevilla, 20 hehtaaria kattavilla tarhoilla. Kaikki sai alkunsa, kun 15-vuotiaan Jeffrey Grossetin sähköalalla työskennellyt isä tuli eräänä päivänä kotiin viinipullon kanssa jakaen sen perheensä kesken. Viini oli Riesling, ja kaikessa yksinkertaisuudessaan muutti Jeffreyn elämän lopullisesti. Hän aloitti 16-vuotiaana opintonsa Roseworthy Agricultural Collegessa ja valmistui sekä maanviljelijän että enologin papereiden kanssa 21-vuotiaana. Rieslingiin ihastuneena hän työskenteli ja kartutti oppiaan muun muassa Saksassa, ja nousi vasta 26-vuotiaana ison australialaisen viinitilan vanhemmaksi viinintekijäksi. Tällöin hän päätti, että oli aika tehdä jotain täysin omaa.
Grosset Wines perustettiin vuonna 1981 vanhan maitomakasiinin tiloihin Auburnin historialliseen kylään. Ensimmäiset tuotantoerät olivat minimaalisia ja möivät loppuun samantien. Rieslingiä ei juuri tunnettu saati tunnustettu, joten 1990-luvun ajan Grosset taisteli lajikkeen arvostuksen puolesta. Vuonna 2000 Jeffrey Grosset oli yksi Clare Valleyn ja Uuden-Seelannin tuottajista, jotka rohkaisivat muita tuottajia siirtymään kierrekorkkien käyttöön, ja kertoivat kuluttajille ja medialle korkin eduista perinteiseen korkkiin verrattuna. Vaikka kierrekorkit ovat vakiinnuttaneet asemaansa Oseanian viinintuotannossa, Jeffrey edelleen rahoittaa korkkeihin liittyvää tutkimustyötä muun tekemisensä ohessa.
Grossetin kellareissa vaalitaan minimaalisen intervention ajatusta. Biodynaamiseen viininviljelyyn siirryttyä viinit ovat luonnostaan niin tasapainoisia, ettei niille tarvitse kellarissa tehdä mitään muuta, kuin antaa niiden käydä. Viinejä ei esimerkiksi kirkasteta tai suodateta lainkaan. Rikkidioksidia käytetään niin ikään minimaalisesti, minkä terveenä kerätyt, tarkoin valitut, ja siten erittäin terveet rypäletertut mahdollistavat. Viinit myös pullotetaan tilalla, mikä takaa niiden korkean laadun tuotantoprosessin alusta sen loppuun saakka.
Mainetta tilalta ei puutu myöskään kansainvälisen lehdistön parista. Tilan perustaja Jeffrey Grosset äänestettiin Australian Winemaker of the Year -tittelin saajaksi Gourmet Traveller WINE -lehdessä jo vuonna 1998. James Halliday nimesi tilan Australian 2018 Best Value Wineryksi ja samana vuonna tila päätyi Wine and Spiritsin World’s Top 100 Wineries -listalle.
Tilan vuosituotanto on noin 144 000 pulloa.
https://www.grosset.com.au/