Giacomo Borgogno & Figli

Giacomo Borgogno & Figli

Kun Piemonten viinialuetta kiertelevä matkailija lähestyy Barolon kylää, huomio kiinnittyy kukkulan laelle rakennettuun viinitilaan. Kyseessä on ainoa viinitila, jonka koko tuotanto tapahtuu Barolon kylässä kellareiden ulottuessa monta metriä maan alle. Tila on vuonna 1761 Bartolomeo Borgognon perustama Cantina Borgogno, Piemonten vanhin ja yksi arvostetuimmista viinintuottajista. Borgognon tarina linkittyy vahvasti Italian historiaan ja 1800-luvulle, jolloin maa myllättiin kutakuinkin nykyiseen muotoonsa. Dokumentti vuodelta 1848 kertoo kuninkaan armeijan pyytäneen Borgognoa tekemään seuraavan vuoden sadosta viiniä heille. Talon viinillä myös skoolattiin vuonna 1861 virallisella juhlaillallisella, joka järjestettiin Risorgimenton, Italian yhdistymisen, kunniaksi. Tiedetäänpä talolla kestittäneen myös Venäjän tsaari Nikolai II:a tämän vieraillessa siellä vuonna 1886. Arvostuksesta kertonee se, että Borgognon viinejä on alati kiitelty niiden huippulaadusta ja alkuperälleen uskollisesta tyylikkyydestä.

Mistä Borgognon viinien moniulotteisuus ja vivahteikas kerroksellisuus sitten oikein syntyy? Aloitetaan rypäleistä. Nebbiolo kasvaa Barolon alueen parhailla ja arvostetuimmilla tarhoilla Cannubissa, Listessä, Fossatissa, Cannubi San Lorenzossa ja San Pietro Delle Violessa. Dolcettoa, Barberaa ja Rieslingiä tila viljelee Madonna di Comon alueella Alban kaakkoispuolella. Trendikkään Timorasson tarhat sijaitsevat Monlealessa, Piemonten itäosassa. Tarhojen olosuhteet, maaston vaihtelevuus, sademäärä, lämpötilat ja auringonvalon kohdistuminen köynnöksiin ovat ihanteelliset laatuun keskittyvälle viininviljelylle. Tärkeä rooli on myös elävällä maaperällä. Savinen ja kalkkikivipitoinen merkeli luovuttaa kasvaville köynnöksille juuri sopivan määrän kosteutta ja ravinteita. Tarhoilla vapaasti kasvava muu kasvusto luo köynnöksille monimuotoisen ja rikkaan kasvuympäristön. Luonto ja kasvuolot eivät kuitenkaan yksin tuota rypäleistä huippuviinejä - tarvitaan myös kokemusta, tietoa ja taitavia käsiä.

Kuten kaikkialla Italiassa, myös Piemontessa kunnioitetaan perinteitä ja käsityötä. Borgognon viinitarhoilla työskennellään ympäristöystävällisesti ja luonnon ehdoilla. Köynnökset leikataan ja harvennetaan käsin eikä tarhoilla käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Konversio luomutuotantoon alkoi vuonna 2015 ja vuonna 2019 kaikki tarhat saivat luomusertifikaatin. Yhteensä viinitarhoja on kolmella eri alueella 42 hehtaaria ja viimeisimpänä investointina tila osti vuonna 2023 vielä 10 hehtaarin verran tarhoja Alta Langasta, missä korkealla sijaitseville tarhoille on tarkoitus istuttaa Nebbioloa ilmastonlämpenemisen johdosta. Yhteensä Nebbioloa kasvaa siis 32 hehtaarin verran, Baberaa 9 hehtaaria, Dolcettoa 2,5 hehtaaria, Freisaa 0,5 hehtaaria, Rieslingiä 2 hehtaaria ja Timorassoa 6 hehtaaria. Rypäleitä ei osteta ulkopuolisilta viljelijöiltä. Viinien lisäksi valikoimista löytyy pari erilaista Chinatoa sekä erilaisia grappoja.

Kun sato on syksyllä korjattu ja kuljetettu tilalle, rangat erotetaan tertuista. Sen jälkeen rypälemassan annetaan maseroitua eli uuttua pitkään, jopa 40 päivän ajan. Varsinainen käyminen on vuodesta 2013 lähtien tapahtunut lasitetuissa betonisäiliöissä ja kestää noin 15 päivää. Kaikki viinit käyvät spontaanisti ja viinien ominaisuuksia pehmentävä malolaktinen käyminen kestää helmikuuhun asti. Tämän jälkeen viinien annetaan kypsyä isoissa slavonialaisissa, itävaltalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Pienin kellareista löytyvä tynnyri on 2200-litrainen, joten barriqueja ei tämän tilan kellareista löydy. Baroloa kypsytetään ennen julkaisemista vähintään 4 vuotta ja se on sekoite 7 eri tarhan rypäleitä. Barolo Riserva -viinit kypsyvät vähintään 5 vuoden ajan. Baroloita ei koskaan suodateta, vaan viinien annetaan asettua 2 kuukauden ajan teräs- tai sementtitankeissa ennen niiden pullottamista. Useimmiten Barolot tulevat markkinoille vuotta myöhemmin, kuin muiden vastaavia viinejä tuottavien tilojen viinit.

Borgogno toimi perheyrityksenä peräti 247 vuotta. Viininvalmistuksen näkökulmasta käänteentekevin vuosi Borgognon historiassa lienee ollut 1920, jolloin talon johtoon astui Cesare Borgogno, viisilapsisen perheen nuorimmainen. Cesare oli intomielinen uudistaja, jonka vaikutus näkyy edelleen Borgognon laatuinnovaatioissa ja toimintatavoissa, sekä vientimarkkinoiden laajuudessa. Borgognon tilalla vierailevat voivat yhä nähdä Cesaren käyttämän kuorma-auton tilan parkkihallissa. Yksi talon viinifilosofian kulmakivistä on yhä Cesaren aloittama käytäntö, jonka mukaan osa parhaiden vuosikertojen viineistä siirretään kellariin kehittymään kymmeniksi vuosiksi, aina siihen asti kunnes niiden ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Kellaroidut viinit muodostavat ainutlaatuisen Barolo-kokoelman, jonka helmiä viiniharrastajat ja -keräilijät himoitsevat. Vanhin myynnissä oleva vuosikerta on tänä päivänä 1961. Englanniksi näistä kokoelmaviineistä käytetään nimitystä library wines

Vuonna 1967 tila vaihtoi nimensä Giacomo Borgogno & Figliksi INAO:n syytettyä tilan nimen olevan liian lähellä ranskalaista Bourgognen viinialueen nimeä. Borgognon perheen omistuksessa tila oli viiden sukupolven ajan, mutta omistajuus vaihtui avioliiton kautta Boschisin perheelle. Muutaman vuosikymmenen ajan tila kuului Boschisin perheelle, joka onneksi päätti säilyttää Borgognon nimen. Vuonna 2008 viinitalo myytiin Farinettin suvulle, joka omistaa myös Eatalyn. Nykyiset viinitekijät Andrea Farinetti ja Beppe Caviola ovat sitoutuneet vaalimaan Cesare Borgognon ja hänen jälkeläistensä viinifilosofiaa ja talon perinteitä tuottamalla huippulaatuisia viinejä. Tästä käsinkosketeltavana todisteena on se, miten jokainen vuosikerta heijastaa vahvasti alkuperäänsä, sekä alueen perinteitä ja historiaa.

Borgognon vuosituotanto on noin 230 000 pulloa.

Lue lisää!

Sulje (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Hei, tervetuloa viinien maailmaan!

Verkkokaupamme sisältö on vain täysi-ikäisille.

Ravintola-asiakkaat, muistattehan kirjautua verkkokauppaan!

Hae

Lisätty ostoskoriin