Fritz Haag
Fritz Haagin 28 hehtaaria kattavat tarhat lepäävät Devonian liuskekiven valloittamilla etelään suuntautuvilla rinteillä. Tilan kuuluisimmat palstat sijaitsevat 32 hehtaaria kattavalla Grand Cru -luokitellulla Brauneberger Jufferin tarhalla, joka sulkee sisäänsä myös hieman lämpimämmän 10,5 hehtaarista koostuvan Juffer Sonnenuhrin tarhan. Osa tilan palstoista on huimaavan jyrkkiä kaltevuuden yltäessä jopa 80 prosenttiin. Näillä tarhoilla Oliver Haag viettää aikaansa vuoden jokaisena päivänä.
Moselin keskiosissa sijaitsevan Fritz Haagin viinitilan tarina ulottuu vuoteen 1605, jolloin historiankirjoissa tilan nimi mainittiin ensimmäistä kertaa. Tällöin Braunebergin kaupunki tunnettiin vielä sen entisellä nimellä, Dusemondina. Antaakseen yhä enemmän arvoa jo Napoleonin huomioimille kuuluisille tarhoilleen vaihtoi kylä nimeä vuonna 1925. Historiallisena kunnianosoituksena Oliver Haagin luotsaama tila käyttää edelleen mainintaa Dusemonder Hof viineissään.
Oliver peri tilan vuonna 1937 syntyneeltä isältään Wilhelmiltä, joka oli 20-vuotiaasta saakka auttanut omaa isäänsä tilalla. Gault Millau nimesikin Wilhelmin vuoden saksalaiseksi viinintekijäksi vuonna 1994 ja hän toimi 20 vuoden ajan Mosel-Saar-Ruwerin VDP:n johtohahmona. Myöhemmin tila on kerännyt vielä lisää meriittejä, sillä vuonna 2008 Gault Millau ja Wein-Gourmet-lehti antoivat tilalle Collection of the Year -palkinnon. Vuodesta 2005 alkaen yhdessä vaimonsa Jessican kanssa tilaa pyörittänyt Oliver kokee tekemisensä tarhoilla ja kellareissa ennemminkin intohimona kuin työnä. Pariskunta on myös utelias näkemään, mitä heidän kollegansa ympäri maailmaa tekevät ja millaisista viineistä he nauttivat, kukin omissa ruokapöydissään.
Fritz Haagin viinejä voi luonnehtia äärimmäisen puhtaiksi ja kirkkaiksi niiden ilmentäessä Moselin äärimmäisen uniikkia tyyliä oppikirjamaisesti. Oliverin mukaan tärkein yksittäinen tekijä viinien laadun ja luonteenpiirteiden kannalta on rypäleiden sadonkorjuun ajankohta. Jufferin tarhalla rypäleisiin muodostuu toisinaan jalohometta, jolloin Oliver pystyy tuottamaan niistä Auslesea, Beerenauslesea ja Trockenbeerenauslesea. Fritz Haagin viinit käyvät spontaanisti ilman lisättyjä hiivoja sekä terästankeissa että vanhoissa tammitynnyreissä.
Tilan vuosituotanto on noin 180 000 pulloa.
https://weingut-fritz-haag.de/en/