Eric Texier
Maanläheistä ja kaikinpuolin vaatimatonta Eric Texieriä pidetään jokseenkin kulttituottajana sekä Ranskassa että maan ulkopuolella, vaikka hän onkin suurelle yleisölle vielä tuntematon hahmo. Texier on vasten omaa tahtoaan pitkälti naturalviinituottajaksi profiloitunut viinintekijä, jonka viinit tulevat kolmelta eri tuotantoalueelta: Pohjois- ja Etelä-Rhônesta sekä Mâconnaisista.
Eri alueiden viinitarhat kattavat noin parinkymmenen hehtaarin pinta-alan. Kukin viini vinifioidaan omalla alueellaan, mutta ikääntyminen tapahtuu Ericin kotikellarissa. Texierin tuotantofilosofia on terroirlähtöinen, mikä selittää viinien tunnistettavan persoonallisuuden. Viinintekijän puuttuminen luonnon käymisprosessiin pidetään minimaalisena läpi tuotantoprosessin, jotta viinit ilmentäisivät kasvuolosuhteitansa. Tuotantomenetelmät ovat läpikotaisin orgaanisia. Texierin filosofian mukaan viiniä ei tule pakottaa markkinoiden sanelemiin muotteihin. Tärkeämpää kuin alati muuttuviin oikkuihin mukautuminen on tarjota viiniköynnöksille huolenpitoa ja tuoda viinin valmistusprosessiin näkemyksellisyyttä. Ericin viinejä voi kutsua tarhaviineiksi sanan varsinaisessa merkityksessä.
Viininvalmistuksessa Texier käyttää villihiivoja. Hän valitsee käymisastiat teräksen, betonin ja tammen väliltä riippuen rypäleiden ja vuosikertojen ominaisuuksista. Rikin lisääminen on minimoitu ja viinejä käsitellään mahdollisimman vähän. Texierin viinien kypsytys tapahtuu perinteisissä 228-litraisissa tammitynnyreissä tai isoimmissa 450 litraa vetävissä demi-muideissa. Uuden tammen käyttöä on rajoitettu, jotta tammi ei peittäisi rypäleiden ominaispiirteitä ja viinien terroirien ominaisuudet pysyisivät mahdollisimman kirkkaina esillä.
Texier teki pitkän uran ydinvoimainsinöörinä, mutta päätti hypätä turvallisilta kiskoilta sivuraiteille. Hän opiskeli enologin tutkinnon ja ryhtyi négociant-viininvalmistajaksi. Aluksi Texier skauttasi kiinnostavimmat viinipalstat ympäri Rhônea, minkä jälkeen hän sorttasi niiden joukosta kaikkein ahkerimmat viljelijät, jotka tuottivat terveitä ja konsentroituneita rypäleitä. Texier osti heiltä sadon ja valmisti viinin. Hiljalleen kokemuksen kartuttua kansainvälisen suitsutuksen kohteeksi noussut Texier hankki myös omia palstoja pohjoisen Brézèmen, Côte Rôtien ja Condrieun alueilta. Oppineena miehenä Texierillä pysyy myös kynä kädessä: hän kirjoittaa säännöllisesti luomuviljelystä muun muassa San Francisco Chronicleen.
http://www.eric-texier.com/
Tule mukaan luomaan parempaa viinikulttuuria
Me Viinitiellä uskomme, että Suomi on valmis parempaan viini- kulttuuriin. Ihmiset janoavat laatua, vastuullisuutta ja tarinoita yhä useammassa lasissa. Siksi haluamme olla entistäkin enemmän tämän kulttuurimuutoksen soihdunkantajia ja tuoda paremmat viinit kaikkien saataville.
Liity Viinitien Grand Crew -yhteisöön ja olet mukana tekemässä parempaa viinikulttuuria.
Shopify-verkkokaupat © 2024, Viinitie Oy