Hubert Lamy
Côte de Beaunen kiistattomiin tähtiin kuuluvan Olivier Lamyn suku on viljellyt viiniä alueella jo vuodesta 1640. Isänsä Hubert Lamyn mukaan nimetty, vuonna 1973 perustettu viinitila oli alkujaan 8 hehtaarin kokoinen tarhojen sijaitessa pääasiassa alueellisten appellaatioiden rajojen sisällä. 1990-luvulla tilalla tapahtui kuitenkin paljon muutoksia, kun Hubert sai vuokrattua ja ostettua tänä päivänä maineikkaina tunnettuja tarhoja, kuten Clos de la Chatenière, Derrière Chez Edouard, Murgers des Dents de Chien, Clos du Meix ja Santenay Clos des Hâtes. Hän myös istutti itse En Remillyn tarhan. Osalla hankituista tarhoista kasvoi Pinot Noiria, mutta Hubert vaihtoi köynnökset Chardonnayksi, joka hänen mukaansa vastasi paremmin tarhojen maaperätyyppiin.
Opiskeltuaan viininvalmistusta ja kauppatieteitä, Hubertin poika Olivier Lamy liittyi isänsä seuraan tilalla vuonna 1995. Olivier oli työskennellyt useilla tiloilla ennen Saint-Aubiniin palaamista, ja maistanut laajasti ympäri maailman tuotettuja viinejä. Uusien raikkaiden ajatusten ja työskentelytapojen myötä hän alkoi kehittää perhetilansa toimintaa entisestään niin tarhoilla kuin kellarissa. Hän lopetti rypäleiden myymisen négocianteille ja luopui heikossa kunnossa olevista köynnöksistään. Hän alkoi myös testata erilaisia istutustiheyksiä tuodakseen kunkin palstan ominaisuudet parhaiten esiin. Tänä päivänä tarhat tuottavat noin 30-40 hl/ha vuodesta riippuen.
Tänä päivänä Hubert Lamyn tila kattaa 18,5 hehtaaria tarhoja, joista 80% on istutettu Chardonnaylla ja 20% Pinot Noirilla. Tarhat sijaitsevat Saint-Aubinin, Puligny-Montrachet’n, Chassagne-Montrachet’n ja Santenayn alueilla, yhteensä 20 eri appellaation alla. Alunperin viinit valmistettiin pienessä tilassa Saint-Aubinin kylän keskustassa, mutta jo muutaman vuoden työskentelyn jälkeen Hubert alkoi rakentaa uutta, viininvalmistukseen sopivampaa ja isompaa tilaa, johon tankit mahtuivat paremmin. Tila valmistui vuonna 1981 ja parikymmentä vuotta myöhemmin sitä kasvatettiin entisestään kolmikerroksiseksi kokonaisuudeksi, jossa kaikki rypäleiden vastaanottamisesta ja sortteeraamisesta vinifiointiin ja viinien kellarointiin tapahtuu saman katon alla.
Rypäleiden sadonkorjuu kestää vuodesta riippuen 2-4 viikkoa. Kaikki rypäleet poimitaan käsin, jotta rypäletertut saadaan puristettua kokonaisina. Tilan valkoviinit saavat asettua yhden yön ajan terästankeissa, ennen kuin ne siirretään painovoiman avulla 300-600-litraisiin demi-muid-tynnyreihin käymisprosessia varten. Sakan määrä tynnyreissä päätetään mehun maun perusteella, ei reseptejä seuraamalla. Viinien käyminen alkaa pied-de-cuven avulla, jolloin rikkidioksidia ei tarvitse lisätä viininvalmistuksen alussa. Punaisten rypäleiden rangat poistetaan. Viinit käyvät sementtitankeissa, mitä seuraa noin 18 kuukauden ajan kestävä kypsytys tammitynnyreissä. Uusia tynnyreitä tilalle on ostettu viimeksi vuosina 2014 ja 2018. Olivier tekee erilaisia kokeiluja pyrkien pitämään kokonaissulfiittipitoisuuden mahdollisimman alhaisena. Samasta syystä sekä pullovariaation vähentämiseksi Olivier käyttää DIAM-korkkeja valkoviineissään.
Tilan vuosituotanto on vuosikerrasta riippuen 60-100 000 pulloa.
http://www.domainehubertlamy.com/