Domaine de la Pépière
Loiren jokilaaksossa, noin 30 kilometriä Bretagnen rannikosta, toimivan Domaine de la Pépièren viinit ovat alueensa parhaimmistoa. Ne voidaan nauttia nuorina, mutta ne myös ikääntyvät elegantisti – eräät jopa vuosikymmeniä. Maisdon-sur-Sèvressä sijaitsevan tilan perusti alueella syntynyt ja kasvanut Marc Ollivier. Uudella vuosituhanteella Ollivierin seuraan tilaa pyörittämään liittyi Rémi Branger vuonna 2007. Rémin myötä tarhat muunnettiin lopullisesti luomutuotantoon. Vuonna 2013 tilalla aloittanut Gwénaëlle Croix innoitti herrat menemään tarhatyöskentelyssään vielä pidemmälle, kohti biodynaamista tuotantoa.
Koko historiansa ajan Pépièren viinien tavoitteena on ollut ilmaista Muscadet’n alueen erityispiirteitä ja tilan palstaviinejä verrattaessa tarhojen ominaisuudet todella erottuvat lasista kristallinkirkkaasti. Jopa puolet tilan 42 hehtaaria kattavista tarhoista sijaitsee arvostetuilla palstoilla Clissonissa, Monnières-Saint Fiacressa, Château-Thébaud’ssa ja Gorgesissa.
Vuonna 1984 perustetun tilan nimi juontuu sanasta "pépie", joka tarkoittaa janoisuutta. Viinipalstoilla kävellessä ja maanpintaa katsellessa tämä janoisuus on helppo ymmärtää: maaperä on kuivaa, kallio pilkistelee paikoittain ja pienet kivet peittävät maata. Ideologiaan nojaten maaperästä pidetään hyvää huolta, eikä kemiallisia lannoitteita käytetä. Sadonkorjuu suoritetaan manuaalisesti ja rypäleet valikoidaan tarkoin ennen käymistä. Viinit kypsyvät sakkojen päällä aina pullotukseen asti, mikä tapahtuu yleensä toukokuun lopulla. Harvinaisen pitkä sakkakypsytys tuo viineihin suutuntumaa, joka on omiaan kala- ja äyriäisruokien kumppanina.
Pitkä kypsytys hiivasakkojen päällä on perinteinen tapa valmistaa Muscadet-viinejä, mutta viime vuosikymmeninä menetelmän suosio on vajunut, sillä useimmat tuottajat haluavat saada tuotteensa nopeasti markkinoille. Saadakseen viininsä pikavauhtia kauppojen hyllyille, monet tuottajat turvautuvat oikoteihin ja käyttävät teollisia starttihiivoja sekä entsyymejä. Näin nopeutetaan käymisprosessia ja korjataan hutiloiden valmistetun viinin aromaattisuus kuluttajiin vetoavan hedelmäiseksi. Usein viinit myös suodatetaan järein menetelmin, jolloin osa sekä lisätyistä että luonnollisista aromeista jää suodattimeen, eikä päädy pulloon asti. Pépièrellä ei vilppikeinoihin turvauduta ja tilaa arvostetaankin luonnollisten laatuviinien tuottajana ja asiantuntijana. Tilan viinit on sertifioitu niin luonnonmukaiseen kuin biodynaamiseen tuotantoon eikä niihin lisätä mitään ylimääräistä. Puhdaspiirteiset viinit osoittavat, että eteenpäin katsova ja moderni viininteko on mahdollista ilman teollista lähestymistapaa ja traditioiden päälle tallomista. Näiden viinien laatu-hintasuhde on myös kohdallaan, sillä harvoin vastaan tulee näin edullisia tarhaviinejä!
Tilan vuosituotanto on noin 200 000 pulloa. Tuottajalla on Biodyvin-sertifikaatti.