Djuce
Tiesitkö, että 95% viineistä nautitaan viikon sisällä niiden ostamisesta ja vain 5% päätyy pidempään kypsytettäväksi? Vastuullisuuden kannalta onkin järkevää löytää valtaosalle viineistä pakkausvaihtoehto, joka vaatii vain vähän energiaa, jonka kuljettaminen ei aiheuta painonsa vuoksi huomattavan paljon hiilidioksidipäästöjä, ja jonka kierrättäminen on erityisen tehokasta. Yleisimpänä viinin pakkausmuotona käytettävät lasipullot särkyvät helposti, eivätkä näin ollen sovi hyvin esimerkiksi festareille, yökerhoon tai luontomatkailuun.
Ruotsalainen Djuce on Philip Marthinsenin, Pontus Lindqvistin, David Dworskyn ja Victor Köhlerin synnyttämä viiniprojekti, joka haluaa haastaa ja ravistella vallitsevaa viinimaailmaa. Vaikka tarhatyöskentely noudattaisikin mahdollisimman ekologisia malleja, on se vain osa viinintuotantoa, eikä ilmastonäkökulmasta vähennä koko tuotannon hiilijalanjälkeä riittävästi. Näin ollen Djuce päätti tuoda tarjolle vaihtoehtoisena pakkaustapana alumiinitölkit, joiden ympäristövaikutus on pulloa huomattavasti, jopa 79% pienempi, pakkaus helposti käsiteltävä ja kuljetettava, ja jonka koko tarjoaa uudenlaisia nautintomahdollisuuksia. Lasipulloihin nähden tölkkien kierrättäminen on 28% päästötehokkaampaa, tölkit ovat 20 kertaa pulloja kevyempiä, ja myös tuplasti tehokkaampia kuljettaa. Tölkit eivät myöskään rikkoudu yhtä herkästi kuin pullot, ja viilenevät nopeasti, joten argumentteja tölkkien asemaan tulevaisuuden pakkausmuotona löytyy runsaasti. Alumiinin valmistus ei itsessään ole ekologista energiantarpeen ja hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Tähän auttaa onneksi kierrätys, sillä jopa 3/4 kaikesta koskaan valmistetusta alumiinista on uusiokäytössä ja raaka-aineen kierrätyspotentiaali on käytännössä ikuinen. Suomessa juomapakkausten kierrätysaste onkin noin 95%, kiitos pitkään toimineen panttijärjestelmämme.
Vuoden 2022 lopussa Djucen tiimiin liittyivät myös Duncan Brownlee, ja yhdessä viisikko on valmistautunut valloittamaan maailman innovatiivisilla ja näyttävästi designatuilla pakkauksillaan, joiden sisälle on valikoitu laatutuottajien luonnonmukaisesti valmistettuja viinejä. Viinien valitsemisprosessissa yhteistyötä on tehty useiden huippusommelierien kanssa ja projektiin on valikoitunut mukaan tunnustettuja tuottajia, kuten valikoimastamme tuttu Heinrich. Viiniperheen lanseerauksen jälkeen monet viinintuottajat ovat lähestyneet Djucea kiinnostuneina laajentamaan omien viiniensä pakkausvaihtoehtoja. Viininviljelijöinä tuottajat ovatkin usein ensimmäisiä, jotka huomaavat ilmastonmuutoksen vaikutukset viinintuotannossa, ja näin ollen ymmärtävät, että on korkea aika toimia.
Ennusteiden mukaan vuoteen 2025 mennessä 10% kaikesta maailman viinistä pakataan tölkkeihin. Kukaan ei tietenkään oleta, että kaikki maailman viini nautittaisiin jatkossa tölkeistä, mutta suurin osa maailman viineistä ei myöskään ole tarkoitettu kypsytettäväksi. Alumiinitölkki pitää viinin kunnossa ainakin vuoden päivät eikä vaikuta viinin makuun, joten muutos ekologisempaan suuntaan ei tarkoita laadullista kompromissia. Kyse on lopulta siitä, olemmeko itse valmiita muuttamaan vallitsevaa ajatusta, jonka mukaan viini tulisi tarjoilla lasipullosta.