Carl Loewen
Carl Loewen on Saksan parhaimmistoon lukeutuva perinteikäs viinitalo Moselissa. Sen historia ulottuu aina vuoteen 1803, jolloin talon ensimmäiset Maximiner Klosterlayssa sijaitsevat tarhat ostettiin. Samat tarhat ovat edelleenkin Loewenin tuotannon ytimessä. Toimintaa laajennettiin vuonna 2008, kun Carl Loewen hankki omistukseensa Carl Schmitt-Wagner -nimisen viinitalon Maximin Herrenbergistä. Tarhojen vuonna 1896 istutetut varttamattomat Riesling-köynnökset kuuluvat maailman vanhimpiin.
Weingut Carl Loewen on ainoastaan Rieslingin tuotantoon keskittyvä perhetila. Tilan toiminta on tänä päivänä kolmikymppisen Christopher Loewenin käsissä, ja apuna hänellä on tilan pyörittämisessä ja tarhoilla vain yli 65-vuotias isänsä Karl Josef sekä yksi työntekijä. Chrisin vaimo on myös miehensä apuna hoitaen samalla parin kahta pientä lasta. Nuoresta iästään huolimatta Chris nappasi vuoden viinintekijä -tittelin jo vuonna 2017 Stuart Pigottilta, yhdeltä maailman johtavista viiniarvostelijoista. Loewenin tilalle on viime vuosina sadellut huippupisteitä useammaltakin taholta, ja esimerkiksi Falstaff listasi Loewenin 2015 vuosikerran vuoden kokoelmaksi vuonna 2017 julkaistussa oppaassaan.
Loewenin tarhat kattavat yhteensä 17 hehtaaria ja sijoittuvat Leiwenin, Longuichin, Detzemin ja Thörnichin kylien ympärille. Tarhoista uniikein on eittämättä Longuichissa sijaitseva kahteen osaan jakautuva jyrkkä Maximin Herrenberg, jonka ylempi ja viileämpi osa kulkee pelkästään nimellä Herrenberg. Molempien tarhaosuuksien maaperä on erittäin rautapitoista devonikauden aikaista vulkaanista liuskekiveä.
Tilalla vaalitaan käsityötä niin sadonkorjuussa kuin viinintekovaiheessa. Rypäleiden ja terroirin ominaispiirteiden halutaan maistuvan viinissä, joten kellarissa pyritään puuttumaan viininvalmistusprosessiin mahdollisimman vähän. Mekaanisia pumppuja ei käytetä, vaan rypäleet liikkuvat painovoiman avulla. Rypäleiden saavuttua ne puristetaan välittömästi ja mehu saa asettua vuorokauden verran. Viinit käyvät spontaanisti villihiivojen avulla ilman lämpökontrollointia, eikä niihin lisätä entsyymejä tai muita lisäaineita. Osa perustason viineistä käy ja kypsyy terästankeissa, siinä missä palstaviinit lepäävät perinteisissä moselilaisissa fuder-tammiastioissa sakkojen päällä pullotukseen asti.
Christopherin mukaan Moselin riesling on parhaimmillaan kepeä, mutta täynnä luonnetta. Tähän ideaaliin pyritään huippulaadukkaan terroirin, vanhojen köynnösten sekä mahdollisimman luonnonmukaisen ja perinteisen viininviljelyn myötä.
Tilan vuosituotanto on noin 200 000 pulloa.
http://weingut-loewen.de/?p=en