Alta Alella
Pujol-Busquets Guillénsin perheen omistama Alta Alellan tila sijaitsee Barcelonan pohjoispuolella Alellan kukkuloilla, Serralada de Marinan luonnonpuiston kupeessa. Josep Maria ja Cristina perustivat viinitilansa Can Genísin tiluksille vuonna 1991, ja nyt tilan johdossa ovat tilalla kasvaneet pariskunnan tyttäret Mireia ja Georgina. Heti tarhojen istutuksesta alkaen kaikki tarhatyö on noudattanut luonnonmukaisia periaatteita ja viinien valmistuksessa käytetään vain omien tarhojen rypäleitä.
Tilan tarhat avautuvat amfiteatterimaisesti kohti Välimerta ja tarhojen maaperä koostuu kalkkipitoisesta, graniittisesta hiekasta, jota kutsutaan paikallisesti nimellä sauló. Tarhat ulottuvat 250 metrin korkeudelle merenpinnan yläpuolelle, ja meren tuoma viileys ja raikkaus maistuu tilan rypäleissä. Tila keskittyy tuottamaan aluettaan ja vuosikerran ominaispiirteitä kuvastavia viinejä, joita ei maskeerata kellarissa sokerilla eikä liiallisella tammella. Tilan tuotannosta kuohuviinit kattavat 75% ja loppuosa koostuu muista viineistä. Pääosa viineistä on nimetty Alta Alellan mukaan, mutta kokeellisempi viinisarja, jonka valmistuksessa muun muassa rikkidioksidin käyttö on minimaalista, tunnetaan nimellä Celler de les Aus.
Tilan tarha-alue kattaa 33 hehtaaria itse viinimön ympärillä, minkä lisäksi tarhoja on siellä täällä ympäri Alellan kaupunkia. Kokonaisuudessaan viljelyalaa on 70 hehtaaria, joista 20 hehtaaria on vuokralla ja loput tarhat tilan omistuksessa. Kaikki rypäleet poimitaan käsin pieniin keräysastioihin ja valikoidaan tarkoin ennen käsittelyä. Koripuristimen sijaan tilalla on käytössään kolme pneumaattista puristinta, joiden avulla mehut saadaan eroteltua tarkasti. Suurin osa viineistä käy terästankeissa, mutta kellarista löytyy myös saulósta valmistettuja amforoita, munanmuotoisia sementtiastioita ja ranskalaisia tammitynnyreitä. Kokonaisuudessaan eri viinejä tuotetaan reilut parikymmentä kappaletta. Kaikki tilan viinit valmistetaan ilman dosagea. Tiedot viinien uudelleenkorkituksesta julkaistaan läpinäkyvyyden vuoksi pullojen takaetiketeissä.
Alta Alella tuotti ensimmäiset täysin sulfiitittomat kuohuviininsä jo vuonna 2012. Käymisen aikana luonnostaan syntyvä rikkidioksidi sekä hiilidioksidi suojaavat viinejä riittävästi. Alta Alella on myös yksi harvoista cava-tuottajista, joka tuottaa kategorian kruununjalokivinä tunnettuja Cava de Paraje -viinejä, joiden valmistuskriteerit ovat äärimmäisen tiukat ja saatavuudet siten rajallisia. Lisäksi Alta Alella on tuottaja, jonka koko valikoima on Elaborador Integral -luokiteltu. Tämä takaa, että koko tuotantoprosessi tapahtuu tilalla tuottajan itsensä toimesta.
Celler de les Ausin viineihin käytettävät pullot on kierrätetty, siinä missä Alta Alellan pullot valmistetaan kierrätyslasista. Tilalla vieraillessa huomaa, miten moniulotteisesti ympäristöystävällisyys huomioidaan tilan tuotannossa. Alta Alella on ehdottomasti yksi ekologisen ja laadukkaan cava-tuotannon johtotähtiä.
Tilan vuosituotanto on noin 400 000 pulloa. Tuottajalla on luomusertifikaatti.