Ravut - joiden syömisessä on omat kommervenkkinsä - ovat aikanaan olleet köyhien ja orjien ruokaa. Napoleonin mieltymys rapuihin teki saksi niekoista suosittuja Euroopan yläluokan keskuudessa ja tapa levisi myös Suomeen. Vaikka makean veden rapuja syödäänkin ympäri maailman, rapujuhlia vietetään erityisesti Suomessa, Ruotsissa ja Louisianan alueella Yhdysvalloissa.
Suomalaiseen rapupöytään
Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2020 Luomu Rheinhessen, Saksa
Suomalainen tapa tarjoilla rapuja korostaa rapujen omaa, hienostunutta järvistä makua, mutta runsaan suolan käytön vuoksi rapuviinistä tulisi löytyä reilusti raikkautta.
Kalkglimmer Riesling on Rheinhesseniläisen voimapariskunnan, tahoillaan kahta VDP-taloa luotsaavan Carolin ja Olivier Spanierin yhteisprojekti. Kalkglimmer tarkoittaa kalkin kimallusta ja viini on maultaan intensiivisen viheromenainen, mineraalinen ja puhdaspiirteinen. Vehreän tyylinen Riesling korostaa hienosti rapujen päälle ripoteltavan tillin aromikkuutta.
Ruotsalaistyyliseen rapupöytään
Kuentz-Bas L’Etoile Trois Châteaux 2019 Biodynaaminen Alsace, Ranska
Ruotsissa rapujen ehdoton lisuke on voimakkaan makuinen Västerbotten-juusto, jota nautitaan rapujen kanssa leivän päällä tai piiraana. Myös kermalla ryyditettyjä kantarelleja saattaa löytyä rapupöydästä.
Ruotsalaistyylin astetta tuhdimmat lisukkeet vaativat viiniltäkin runsaampaa ja kypsempää makua. Alsacen parhaisiin tuottajiin lukeutuvan, biodynaamisesti viinejä tuottavan Kuentz-Basin uusi kolmen lajikkeen - Rieslingin, Pinot Gris’n ja punaisen Pinot Noirin - sekoitus on kypsän hedelmäinen ja leveä esitelmä sitruksista hapokkuutta, punaista omenaisuutta, persikkaa ja mineraalisuutta. Runsaan makuinen ja hapokas L’Etoile toimii toki myös muiden täyteläisten kala- ja äyriäisruokien kanssa.
Louisianalaistyyliseen Crawfish Boiliin
Domaine de la Pépière Muscadet 2019 Biodynaaminen Loire, Ranska
Louisianassa ravut keitetään mausteisessa liemessä tulisen makkaran, sit- ruunoiden, perunoiden ja maissintähkien kanssa. Voisula ja hot sauce kuuluvat myös asiaan. Tulisten rapujen kanssa toimii toki puolikuiva riesling, kuten Carl Loewen Quant Riesling, mutta mielenkiintoinen valinta on myös sur lie Muscadet, sillä hiivasakkakypsytyksen tuoma kermaisuus toimii chilin poltteen vastaparina hienosti.
Vasta 1984 perustettu Domaine de la Pépière on noussut Muscadet’n tuottajien kärkikastiin, sillä biodynaamisesti 42 hehtaarilta viinejä tuottavalla tilalla ei tehdä viininteossa kompromisseja: viinit saavat käydä spontaanisti ja nauttia pitkästä sakkakypsytyksestä.